Maisa Kinnunen
Eläintenkouluttaja AT

Olen Maisa Kinnunen ja toimin yrityksessäni Scent Scout:ssa kouluttajana. Eläimet ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Minulle on tärkeää, että käyttämäni koulutusmenetelmät pohjaavat nykyaikaiseen tutkittuun tietoon eläinten oppimisesta ja käyttäytymisestä. Tähän ei kuulu eläimen fyysinen rankaiseminen tai muunlainen alistaminen. Iloinen ja vapautunut koira osaa ja uskaltaa kokeilla erilaisia tapoja toimia, jolloin kouluttaja oppii samalla uutta.
 
Perheeseeni kuuluu mieheni lisäksi tällä hetkellä kolme koiraa. Vanhin on harjakoira Jussi, keskimmäinen lagotto Elmo ja nuorin labradorinnoutaja Toto. Elmon tullessa perheeseen huomasin tarvitsevani lisätietoa koirien käyttäytymisestä ja halusin ymmärtää sitä paremmin. Päätin hankkia lisää tietoa koirista, niiden oppimisesta ja koulutuksesta.
 
Vuonna 2016 lähdin opiskelemaan Suomen Eläinkoulutuskeskukseen kouluttajan perusopintoihin. Jatkoin Eläinkoulutuskeskuksen hajutyöskentelyn syventäviin opintoihin, ja opinnot veivätkin mukanaan. Vuonna 2018 kävin myös Nose Work Finland ry:n järjestämän koulutusohjaajakoulutuksen. Olen tasaiseen tahtiin kouluttautunut lisää useilla erilaisilla kursseilla, seminaareissa ja luennoilla.
 
Halusin syventää osaamistani ammattimaisesta hajutyöskentelystä, joten hakeuduin Toton kanssa Karita Häkkisen lähes vuoden kestäneelle Scent Detection Course 2019 -kurssille. Tietoni ja taitoni hajutyöskentelyn saralla ottivatkin huiman harppauksen eteenpäin, ja sain nauttia huippukoulutuksista suomalaisilta ja kansainvälisiltä kouluttajilta. Viimeisimpänä koulutuksena olen osallistunut Toton kanssa Virossa vuonna 2022 järjestetylle Scent Detection Course for Professional Doghandlers -kurssille.
 
Elmo ja Toto on koulutettu etsimään tryffeleitä. Tässä projektissa saimme nähdä sosiaalisen oppimisen voiman. Aina koulutukseen ei tarvita ihmistä; koirat oppivat myös toisiltaan. Elmon koulutukseen käytettiin paljon aikaa, kun taas Toto oppi tryffeleiden salat Elmolta muutamalla etsintäkerralla. Toto on myös pioneeri haistelijana; se on Suomen ensimmäinen aktiivisesti toimiva kirjanpainajakoira – se siis on koulutettu etsimään tuholaista, kirjanpainajakuoriaista. Pitkä koulutusprosessi on pitänyt rakentaa alusta asti itse testaten käytännön ratkaisuja koiran kanssa, ja se on tuonut paljon uutta tietoa.
 
Mielestäni koirakon tekemisen pitää olla mukavaa molemmille. Tämä edellyttää koiran ja ohjaajan välistä syvää luottamusta ja reilua yhteistyötä. Uskon, että samat asiat pätevät, kun puhutaan hyvästä koulutusohjaajasta. Kouluttaessani muita osaan vaatia, mutta haluan olla myös reilu, huumoria unohtamatta. Haluan tarjota kurssilaisille työkaluja ymmärtää syvällisesti itse, mitä tehdään ja miksi tehdään. Haluan herätellä halun oppia lisää ja soveltaa erilaisia teorioita käytännön koulutukseen. On mahtavaa oppia aina lisää!
 
 
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/f4337641-ee50-5b9d-8fb1-313b72926f43
https://open.spotify.com/episode/0KfDPTbbJ69QZLT5BECBS5?si=9d5a151e66434597
Tällä hetkellä ei alkavia kursseja.